Tuesday, December 30, 2008

Hari Keluarga Salim Eratan Kasih 2008

Keluarga Salim yang berasal dari Muar Johor merupakan sebuah keluarga yang besar dan pada hari ini keluarga ini sudah bertebaran di merata tempat di Semenanjung. Dari utara hinggalah ke selatan tanahair. Untuk mengumpulkan seluruh keluarga dalam satu masa adalah amat sukar apabila masing-masing keluarga berada jauh antara satu tempat ke satu tempat.Seperti beberapa tahun lalu idea untuk menyatukan keluarga ini muncul kembali dimana peneraju idea ini(En Sabirin) berusaha dengan bersungguh-sungguh dengan dibantu oleh En Esa. Alhamdulillah setelah tinjauan dibuat beberapa bulan lalu Pasir Salak Resort telah dipilih untuk dijadikan lokasi perhimpunan. Kebetulan pula keluarga saya ada di sini menjadikan sebahagian urusan untuk perjumpaan ini berjalan lancar.Pada 27 Disember, maka bermulalah ketibaan keluarga, dengan sebahagiannya bertandang ke rumah teman di Kg gajah untuk santapan tengah hari. Sebahagian terus melaporkan diri ke Resot kerana tidak sabar sampai ke sana. Kecoh juga rumah teman untuk melayan mereka yang datang dengan berbagai kerenah. Namun amat menyeronokkan. Setelah pendaftaran ditutup pada pukul 6.30 ptg, seramai 102 orang hadir seperti yang dijangkakan. Maka 16 buah callet yang ditempat dapat dipenuhi.

Ptg ini bermulalah program kami dengan santai di sisir sungai Perak yang indah. Kanak-kanak antara yang paling seronok keran mereka dapat mandi manda di kolan renang yang disediakan tanpa had masa untuk berada di sana.Malamnya kami mengadakan BBQ dengan dua org penyumbang iaitu En Esa dan En Zakaria(Pengarah Peng. Sek Teknik dan Vok) yang begitu banyak hingga tak dapat dihabiskan.

Hari kedua bermula seawal pagi dengan senaman poco-poco dan diikuti sukaneka di padang Resort. Semua yang hadir turut mengambil bahagian, tak kira tua/muda/anak2 kecil. Semangat berkobar-kobar. Pada malam ini pula kami sempat meraikan awal muharram dengan majlis ringkas membaca yasin, bertahlil dan membaca doa akhir tahun dan awal tahun. Alhamdulillah.
Mengikut program mlm ni pertandingan memancing, malangnya hari hujan sepanjang malam.


senaman poco-poco menjadi tarikan...dan sekitar sukaneka keluargaPagi terakhir (29/12/2008) sesi fotogari diadakan dan seterusnya pertandingan memancing diadakan setelah ditunda. Hampir 15 orang mengambil bahagian dan telah dimenangi oleh abg Lan. Setelah itu masing2 mengambil peluang untuk mandi beramai-ramai di kolam resort.

Pukul 12.00 tengah hari masing2 mula bersiap sedia untuk pulang. Banyak kenangan telah dibawa oleh keluarga masing2. InsyaAllah perjumpaan begini akan diadakan lagi pd tahun hadapan di Johor pulak. Sebahagian yang tak menyinggah masa dtg dulu singgah ke rumah. Sempat lagi melihat gambar dan video sepanjang berada di sini melalui tayangan slot video dan gambar. Jumpa lagi.... byee